Annons:
Etiketttips-och-råd
Läst 10742 ggr
Jess89
9/7/13, 11:16 PM

Läsning om sorg

Här presenteras ett antal böcker om sorg och saknad. Listan innehåller inte de senaste men det är böcker som det går att få tag i en bokhandel eller på biblioteket.

**Våga vilja leva vidare efter en svår förlust
**Melba Colgrave, Harold Bloomfield, Peter McWilliams
1998, Benedictum

Detta är en handfast bok, ett redskap att ta till hjälp i läkeprocessen för den som drabbats av sorg eller en svår förlust. I 94 korta texter, presenterade i punktform på max en sida, lotsas läsaren varsamt från chocken och smärtan, mot en återhämtning. Texterna varvas med dikter, vilket känns som en bra form, de båda textslagen talar om samma sak, men på olika sätt

**Inga fler dagar inom parentes
**Annika Borg
2007, Wahlström & Widstrand

Annika Borg är präst, teologie doktor och Medarbetare i radions “Tankar för dagen”. Boken består av fyra delar, den första är hennes personliga berättelse om hon om när hon själv förlorade sin pappa. I den andra delen skriver hon om död, sorg, förlust och kris, och vad som händer med oss när vi drabbas av det, och här skriver hon mest utifrån sitt yrkesmässiga perspektiv, som präst och teolog . Del tre består av texter och övningar att kunna använda vid situationer i livet som känns svåra, då man kan behöva ord att ta till eller göra något liknande en ritual. Borg betonar att det inte är religiösa texter eller ritualer, var och en får lägga in den betydelse i dem som just de behöver. Den fjärde delen är ett urval dikter och bibeltexter.

**Sorgbearbetning : Ett handlingsprogram för känslomässig läkning vid dödsfall, separationer och andra förluster.
**John W James och Russell Friedman
2003, Svenska institutet för sorgbearbetning

Boken beskriver ett handlingsprogram med med praktiska övningar som syftar till att hjälpa den sörjande att bearbeta sorgen och återfå sin livskraft. Författarna har utarbetat metoden utifrån egna erfarenheter.

**Sorgens olika ansikten
**Ann-Kristin Lundmark
2007, Columbus förlag

Boken tar upp begreppet sorg och vad som händer om vi inte sörjer, de olika faserna i krisen och hur man kan hjälpa i de olika faserna. Men också vad det är som verkligen hjälper en sörjande. Boken vänder sig till alla som kommer i kontakt med människor i svår sorg.
Källa

Vänliga hälsningar Jessica
medarbetare på socialt stöd & Anhöriga

Annons:
Jess89
9/7/13, 11:31 PM
#1

Har någon läst böckerna?

Vänliga hälsningar Jessica
medarbetare på socialt stöd & Anhöriga

Intehärutandär
9/8/13, 1:02 PM
#2

Nej, jag är uppväxt i begravningbyrå - så jag har aldrig behövt yttre hjälp. Men min son fick en bok från begravningsbyrån en gång som handlade om en pojke som förlorade sin morfar (tror jag). Det var en söt bok. Minns tyvärr inte namnet. Har för mig att pojken fick ta hand om ett lamm med. 

Tyvärr finns det väldigt många föräldrar som inte pratar med sina barn, eller tar ifrån dem rätten att gå på begravning. Då kan de åtminstone få läsa en barn-bok om sorg. Och de finns att få hos begravningsbyråer. 

Barn har också sorg.

Jess89
9/8/13, 1:57 PM
#3

#1 Tycker det låter kanon med böcker om detta! Känner du att din son har haft någon nytta av boken?

Vänliga hälsningar Jessica
medarbetare på socialt stöd & Anhöriga

Intehärutandär
9/8/13, 2:13 PM
#4

#3 Nej, ärligt talat tror jag inte det. Men han har varit på 4 begravningar ( 3 st innan han var 5 år) och vi är ju väldigt öppna med vad som händer. Och den näst sista var vi och tog adjö av med i kapellet också, så han fick en chans att lägga en blomma och ett brev i kistan. 

Men tycker man av någon anledning att det är jobbigt att prata om sorg, så kan man ju läsa en barnbok om sorg först, och svara på frågor efter.

Jess89
9/8/13, 2:18 PM
#5

#3 Oj han började tidigt och gå på begravningar hur tog han det?

Vänliga hälsningar Jessica
medarbetare på socialt stöd & Anhöriga

Intehärutandär
9/8/13, 2:24 PM
#6

#5 Första gången var han nog 3-4 år och minns inte. Han satt på första raden och kastade in småbilar i blom-dekorationerna. 🙂 Som vår präst och min mormor hämtade. haha. Så kan barn göra, och det får dem. 

Det är nog senaste, förra året som han kommer minnas - och det var min morfar. Han tyckte att det var lite pinsamt att jag grät - och alla andra. Det var en farbror i rullstol som känt morfar hela livet som grät krokodil-tårar och var helt förstörd. Vi hade dock ingen kontakt med morfar de sista åren, så min son skulle haft några direkta känslomässiga band.

Annons:
Intehärutandär
9/14/13, 8:13 PM
#7

Min farfar och lammen, menade jag. Finns att läsa här. Mio min Mio och Bröderna Lejonhjärta kan man också se med barnen. 

Här finns andra tips att läsa med barnen.

Jess89
9/15/13, 4:18 PM
#8

#7 Kanon bra med fler boktips inom ämnet!

Vänliga hälsningar Jessica
medarbetare på socialt stöd & Anhöriga

Upp till toppen
Annons: