Om Sajten och iFokus

Underlätta för synskadade när du skriver

2011-09-15 12:09 #0 av: JohannaEkroth

Att läsa med skärmläsare kan vara jobbigt. Här kommer en artikel som berättar hur man underlättar för synskadade.

Att läsa med skärmläsare kan vara jobbigt när folk använder förkortningar och upprepar samma tecken i sina inlägg.

När man är synskadad och ska läsa på datorn så använder man ett tilläggsprogram som talar om vad man skriver. Detta program talar även om för oss exakt vad som står på skärmen.

När du skriver inlägg i de olika trådarna är det bra om du inte använder förkortningar. Förkortningar gör det mycket svårt för oss synskadade att få ett sammanhang i vad som står på skärmen. Det är mycket bättre att du skriver ut hela ordet i dess fulla längd för då hör vi ordet och inte något konstigt. Programmet översätter och läser förkortningar som hela ord.

Det finns ett problem till för oss som har skärmläsare. Det är detta ofog att sätta ut många likadana tecken efter vissa ord.

Exempelvis: ?????

Dessa fem frågetecken läser skärmläsaren "FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA" och du kan själv förstå hur jobbigt detta blir att lyssna till. Sådana sidor undviker man i största möjliga mån och det drabbar dig som skriver genom att vi inte besöker sidorna. Undvik alltså att skriva samma tecken flera gånger efter varandra.

SvenA
Sajtvärd på Synskadade iFokus

ifokus.jpg

Tillägg av sajtvärden BusHanna:

Att använda de smileys som finns att infoga som små gula gubbar är aven att föredra för våra synskadade istället för de klassiska smileyna man gör med tangentbordet.

Jobbar på Anhöriga, BokstavsfolkHuvudvärk och Mag- & Tarmsjukdomar iFokus. 
Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else -

Anmäl
2011-09-18 00:11 #1 av: JereMina

Mycket bra info och det bör vi följa. Personligen ska jag låta bli en massa frågetecken i fortsättningen. Det brukar bli flera för att det ska bli en sorts förstärkning av frågan!Lugn och fin Skämtar


Anmäl
2011-11-28 18:59 #2 av: Vanja-K

Bra information!

Anmäl
2011-11-29 12:37 #3 av: [TrevorS]

Det är jättebra, använder även smileys från menyn istället för att skriva ut tecken. På så vis kan de som har datorprogram som läser upp få det lättare och slippa hör "Kommatecken, slut på parantes". Skrattande

Anmäl
2011-11-29 12:45 #4 av: JohannaEkroth

Ja, Trevor, så är det, det skulle iaf inte jag vilja höra hela tiden. FlörtObestämd

 

Jobbar på Anhöriga, BokstavsfolkHuvudvärk och Mag- & Tarmsjukdomar iFokus. 
Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else -

Anmäl
2011-11-29 13:27 #5 av: [TrevorS]

Skulle vara kul om den kunde säga "happy smiley" eller något istället, hade varit roligare. Jobbat hos en som har ett program som läser upp, personen var aktiv i något forum, någon hade gjort en smiley med massor av ")", trodde först datorn hängt sig. "Kolon, slut på parantes, slut på parantes" och så fortsatte den så 7-8 gånger till, samma person gjorde detta på flera ställen på inläggen. Huh! SkrikandesFlört

Anmäl
2011-11-29 13:29 #6 av: JohannaEkroth

Usch ja... Stackars människor! Ja, detta borde verkligen spridas. Tillochmed vissa bakom iFokus använder tangent smileys, de borde ju ändå veta bättre! SkrikandesFörvånad

Jobbar på Anhöriga, BokstavsfolkHuvudvärk och Mag- & Tarmsjukdomar iFokus. 
Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else -

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.