Funktionsnedsättning

PO, en "barfota-advokat"

2012-03-01 16:55 #0 av: BaraLisa

Ett personligt ombud (PO) kan du ansöka om att få, om du mår dåligt och har svårt att få ditt liv att gå ihop, lite som en advokat light. Du kan även ansöka åt en närstående om denne samtycker. Läs mer i artikeln, och på www.personligtombud.se

Personligt ombud är ett stöd för personer med psykisk funktionsnedsättning. Verksamheten syftar till att personer med psykisk funktionsnedsättning ska få möjlighet att leva ett mer självständigt liv, med möjlighet att ta del av samhällets utbud av vård, stöd, service, rehabilitering och sysselsättning på jämlika villkor.

Stötdämpare i samhället?

  • Ombuden arbetar på den enskildes uppdrag.
  • Personligt ombud arbetar fristående från myndigheter och vårdgivare.
  • Personligt ombud är en frivillig och kostnadsfri verksamhet.

Personligt ombud ska även verka för att gruppen personer med psykisk
funktionsnedsättning ska få bättre livsvillkor. Det sker genom att de personliga ombuden identifierar systemfel och brister i samhället som påverkar gruppen negativt. Personligt ombud kan sökas av den enskilde själv, eller av en annan person i samråd med personen med psykisk
funktionsnedsättning.

Målgruppen för insatser av personligt ombud (klienter) utgörs av personer som har en funktionsnedsättning som innebär ett omfattande och långvarigt socialt handikapp som medför stora hinder för ett fungerande vardagsliv och som har komplexa behov av vård, stöd och service och som har behov av kontakt med socialtjänst, primärvård och/eller den specialiserade psykiatrin (utan krav på diagnos) och andra myndigheter. Som sagt, du behöver inte ha en diagnos, det är hur det fungerar för dig som är det viktiga. AD(H)D enbart ger inte i sig rätt till PO, det är återigen hur det ser ut i övrigt för dig. Ofta har man följdsjukdomar på en sådan diagnos, som ångest, depression, fobier med mera. Personligen så är jag så fantastiskt tacksam för att jag fick en PO under den tid då jag behövde det.

Källa: Hemsidan där du kan gå in och hitta en PO nära dig.

Personligt ombud i Kristianstad: "barfota-advokat" för psykiskt funktionshindrades rätt i samhället

Foto: mikasi.

Med vänliga hälsningar Lisa

 

Anmäl
2012-03-08 22:40 #1 av: Lumos1

Vilken bra artikel!

Vet inte om jag ska skapa en ny tråd om detta?

Men någon som vet om en person i ens närhet har rätt att agera "personligt ombud"
eller är det någon utbildning som krävs som tex liknande  den man får när man bli god man för någon?

 

Min man gör allt det där jobbet då jag har extremt svårt att lita på andra folk i samhället..

(mitt po skulle hört av sig för några månader sen--)

Dock får han inget för det såklart, fast det är ett heldagsjobb...

Anmäl
2012-03-09 12:08 #2 av: BaraLisa

Hej!

Tack för ditt inlägg! Just personligt ombud kan inte vem som helst bli, utan det är deras yrke istället för exempelvis kurator till exempel. Men en God Man kan din man vara och få betalt, men då ska du ha beslut på detta. Det är ganska svårt att få God Man (juridiskt invecklat).

Hör av dig igen till din PO, hoppas du får besked inom kort.

Med vänliga hälsningar Lisa

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.