Tips och Råd

Det svåra ordet NEJ

2012-03-09 16:00 #0 av: BaraLisa

N-E-J. Hur svårt ska det vara?? Svårt!

Att säga NEJ kan vara mycket svårt. Människor med låg självkänsla har ofta svårt att vara bestämda. De tror att de måste möta andra människors förväntan, och det är därför svårt för dem att sätta gränser gentemot andra. De skäms och känner sig skyldiga när de säger NEJ. Men att hela tiden göra saker och ting emot sin vilja kan sluta i att man känner sig använd och blir bitter.

Ett enkelt och direkt "NEJ, jag är inte i stånd till att hjälpa dig med det" är den bästa lösningen. Om man vill eller känner att man måste ge en förklaring bör man håller den enkel:"NEJ, jag har redan ett annat möte den tiden", eller "NEJ, jag är ledsen, men jag hinner inte."

 

 

Andra sätt att säga NEJ:

  • NEJ, jag kan inte göra det just nu
  • NEJ tack. Inte den här gången. Men tack för att du frågade.
  • Jag är ledsen, men NEJ.
  • Snälla acceptera att jag inte kan.
  • Helst inte.

För att förmedla ett bestämt NEJ bör man:

  • Starta meningen med ordet NEJ
  • Skaka på huvudet och använda andra icke verbala signaler, vilka understryker ordet NEJ. Rösten bör samtidigt vara klar och direkt, och man bör ha ögonkontakt

Om någon ställer en fråga är det rimligt att be om tid för att tänka över saken, innan man lämnar ett svar. Beslutet bör vara helt ditt eget, men
ibland är det svårt att bara säga "NEJ, inte just nu". För att underlätta kan man i dessa lägen använda ett empatiskt röstläge, samt lägga till att man gärna hjälper till en annan gång, när det passar bättre:

"Jag är ledsen, jag skulle gärna ha passat din katt nästa helg, men min man och jag ska bort då. Jag vet att det kommer att bli svårt för dig att hitta någon annan som kan ta hand om din katt. Jag ska försöka att hjälpa dig nästa gång." Kom ihåg att svaret NEJ är ett ärligt svar. Man har alltid rätt att säga NEJ.

Källa: http://web4health.info

(Foto: Polina Sergeeva)

Med vänliga hälsningar Lisa

 

Anmäl
2012-03-11 10:29 #1 av: [Forest]

Jag  haft detsvårt med nej om jag nu säger nej lite tvekande så är jag otroligt lätt att övertalas till ett ja :-/ Men senaste tiden har jag insett att det är inte dumt att säga nej o stå för det, det är inget otrevligt att säga nej. Bra att du tog upp detta bra skrivet med passande bild med :)

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-03-13 01:23 #2 av: JereMina

Nej kan jag säga nu förtiden men det var nästan omöjligt förr om åren.Lugn och fin Skämtar


Anmäl
2012-03-13 19:27 #3 av: [Jhillhzan]

"Nej" är ett ord som sällan kommer ur min mun, utan jag hittar på ursäkter till varför jag inte kan eller något sånt, fast sanningen är någon helt annan. Men det har blivit lite bättre. Jag har svårt att stå på mig därefter, speciellt när det handlar om min familj och när jag vet att folk mår dåligt och behöver prata.

Som min socialpedagog sa åt mig idag:
Man ska komma ihåg att så länge man själv vet om att det är okej att säga nej så är det det, man ska alltid sätta sig själv i första hand.

Vi pratade lite om det här idag :)

Anmäl
2012-03-13 19:41 #4 av: BaraLisa

Som jag idag, sa sanningen. För min egen skull, stod upp för mig själv. Och den feta skammen sen.... Det är inte kul att den kommer, att man bär på sån skam när det rör min adhd. Gråter När jag ska "förklara" den när jag blir missförstådd. DÅ är jag en naken liten en...

Med vänliga hälsningar Lisa

 

Anmäl
2012-03-13 20:48 #5 av: [Jhillhzan]

#4 Skam ska du absolut inte känna. :(
Du ska aldrig behöva förklara dig för någon, dem får ta dig som du är oavsett diagnos. *styrke kram*

Anmäl
2012-03-13 22:57 #6 av: JereMina

#5 Håller med för i måste få bestämma över oss själva och ta våra beslut utan att behöva förklara Tungan uteLugn och fin Skämtar


Anmäl
2012-12-16 13:22 #7 av: BaraLisa

putt

Med vänliga hälsningar Lisa

 

Anmäl
2013-09-02 23:25 #8 av: Grodan

Det svåraste är att säga nej när man bara inte vill säga ja. När man inte har lust. För den som frågar så duger lixom inte det... men du har ju inget annat att göra, hur svårt kan det vara osv... frågeställaren som förväntar sig ett ja ställer också frågan på ett sätt så att det knappt går att säga nej... du känner dig skyldig om du säger nej... så man blir manipulerad...

bara lite ord...

Tycker att bilderna till artikeln är väldigt fina! Hjärta

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.