Psykiska sjukdomar

Struktur i allt för bipolära

2012-05-03 15:42 #0 av: BaraLisa

Pia, som fick sin diagnos som 18-åring, säger att en bra struktur för sömn, mat och motion är A och O för den psykiska hälsan.

"För den som har bipolär sjukdom kan regelbundna vanor vara rena bromsmedicinen mot humörsvängningar. Sömnen är allra viktigast. För lite sömn ökar nämligen risken för mani, medan för mycket sömn kan vara ett tecken på depression.

– Det kan gå många år mellan skoven, berättar Pia Röjdeby när hon bjuder på fika efter att ha tänt en brasa.

Men även i friska faser kan det vara svårt att hålla fast vid en regelbunden dygnsrytm. Många med bipolär sjukdom har en tendens att stanna uppe långt in på natten. Stor sömnbrist kan utlösa en manisk period. Denna följs ofta av en depressiv fas då kroppen går ner på sparlåga och det känns som om man vill sova hur mycket som helst." (Läs vidare genom att trycka på länken nedan).

Källa: http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/kropp-och-halsa/rutin-bra-medicin-nar-humoret-svajar_2368143.svd

 

 

Bipolär sjukdom eller manodepressiv sjukdom (även bipolärt syndrom) är en psykisk sjukdom som periodvis förhöjer stämningsläget till mani eller lindrigare hypomani. Samma individer drabbas vanligen också av allvarliga depressioner men symtom på depression kan även förekomma i maniska perioder, alternativt kan episoderna vara blandade med intensiva och snabba växlingar mellan dessa lägen.

Symtomen blir vanligtvis svårare med tiden och utan behandling riskerar den sjuke kroniska funktionsnedsättningar. Med förebyggande medicinering är prognosen god. Många är symtomfria i flera decennier och mellan sjukdomsperioderna (skoven) fungerar individen vanligtvis normalt. Förloppet påverkas av yttre faktorer som miljö och stress.

Mellan 1 och 3 procent av befolkningen drabbas av bipolär sjukdom. Många insjuknar första gången när de är mellan 15 och 30 år. Ärftlig belastning är den viktigaste riskfaktorn. Bipolär sjukdom och schizofreni har delvis en gemensam genetisk bakgrund. Bipolär sjukdom är lika vanlig hos män som hos kvinnor men fler kvinnor än män drabbas av unipolära depressioner.

Sjukdomen delas in i bipolär I, bipolär II, cyklotymi och andra typer efter hur stämningsläget förändras. Hypomani utmärker typ II som relativt sällan utvecklas till typ I med svåra manier. Milda manier går ofta med känslor av upprymdhet och välmående. Allvarliga manier leder inte sällan till sjukhusvistelse och psykoser. Världshälsoorganisationen (WHO) räknar bipolär sjukdom till en av de tio mest handikappande sjukdomarna.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Bipol%C3%A4r_sjukdom

Foto: versionz (annat sammanhang)

Med vänliga hälsningar Lisa

 

Anmäl
2012-05-04 15:42 #1 av: BaraLisa

Det verkar vanligt att man har en släng av bipolärt när man på något sätt mår psykiskt dåligt eller har någon annan diagnos.

Med vänliga hälsningar Lisa

 

Anmäl
2012-05-04 17:52 #2 av: Jess89

Jag har mått dåligt mer eller mindre sedan jag var 14 år, men vet så lite om allt detta.

Vänliga hälsningar Jessica
medarbetare på socialt stöd & Anhöriga

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.