Beroenden och Missbruk

Verklig historia om barn och misär

2012-06-16 14:56 #0 av: BaraLisa

Skolan larmade om att min vän, i början på 80-talet, inte fick någon mat hemma. Han fick mat, men han åt inte. Så började det och han fick komma in på utredning på sjukhuset och sedan fosterhem. Hans systrar och mor sniffade thinner i skogen och fadern söp. En historia om hur han blev räddad och hans syster inte. Eller kanske hade det gått för långt för henne?

Jag har en vän som jag träffade när jag arbetstränade. Då kände vi inte varandra, vi båda mådde så mycket sämre då. Han var extremt blyg och osäker och jag var inte mottaglig.

Men nu, mer än ett år senare, har vi börjat umgåtts. Han är 38 år men kan lätt tas för 25. Det visar sig att han är adopterad, så sent som i lågstadie-åldern. Före detta blev han dock omhändertagen och utredd på psykossjukhus för barn. Bland annat för att han ljög (dock är det så ett barn hanterar sånt här, menar jag). Jag hade det på känn, att det var någonting. Det måste ha hänt honom någonting.

Det visar sig att hans biologiska föräldrar (han bodde i Stockholm då) var gamla när han föddes, över 40. Och att de redan hade barn sedan tidigare, ett par stycken i var som var i tonåren.

På alla bilder jag fick se ser han så glad ut, men han började redan då få anorexia (alltså inte den som kvinnor får utan han slutade bara äta). Hans tonårssystrar är med på bilderna, en av dem visade sig sedan ha grav ADHD och grav Asperger. De tog med sig pojken och mamman(!) och satt ute och sniffade thinner regelbundet. Alla ser helt borta ut på fotona.

Mamman och pappan hade redan innan hans födelse svåra missbruk, modern svårt deprimerad och beroende av piller och fadern söp konstant. Han fungerade inte utan sprit utan söp på jobbet för att kunna jobba. Det skötte han klanderfritt, men med en plunta sprit i fickan. Sedan söp han tills han svimmade när han kom hem.  Modern glömde sitt barn i affären vid flera tillfällen, när fadern kom hem frågade han var han var och fick gå dit och hämta honom!

När modern avled, flyttade dottern med Asperger hem till moderns änkeman för att hon inte hade någonstans att bo. Fadern inledde en relation med sin nyligen avlidna frus dotter (inte hans egna riktiga).....

Min vän hade iallafall sådan tur att han kom till ett bra fosterhem direkt (i Gävle), där han stannade tills han blev vuxen och han tog deras namn. Dottern med den svåra Aspergern och ADHD:n fick också ett bra fosterhem faktiskt och fick hjälp och stöd. Hon klarar sig bra och började aldrig med droger.

Det gjorde däremot den andra systern, som äter Metadon (mot heroinmissbruk) och som bara träffar män som utnyttjar henne. Och hon flyttar runt i Sverige för att fly undan sig själv. Hon hamnade i ett fosterhem där man använde henne som "arbetskraft". Båda är över 50 nu idag.

Hur det kan bli, tänker jag. Samtidigt som det är många som har det ännu värre. Den här familjen försökte men de var så fruktansvärt trasiga. De hade hem, och det var inrett, de fick mat, de gick i skolan, de var inte smutsiga. Men känslomässigt var allt sjukt. Det finns barn som inte har någonting, som får sitta i ett hörn i sin bajsblöja dagarna i ända.... Men det som min vän har varit med om ska inte få hända heller!

/Lisa (Foto: Pink Sherbet Photography)

 

Med vänliga hälsningar Lisa

 

Anmäl
2012-06-16 17:55 #1 av: Jess89

Så hemskt att detta pågår i vårt samhälle! Jag lider verkligen med barnen som far illa. Ett barn har rätt till att leva hos en bra familj/föräldrar.

Vänliga hälsningar Jessica
medarbetare på socialt stöd & Anhöriga

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.