2012-10-23 16:48 #0 av: Jess89

Läs om hur du kan gå tillväga när du är anhörig till transpersoner.

Det kan vara en svårt eller enkelt när man får reda på att en person har fått en "ny" könsidentitet. Personen har oftast haft en tid på sig att behandla sina funderingar, medan de som är anhöriga ska anpassa sig direkt när de får reda på det. Om det visar sig att personen blir arg, försök förklara att det kan vara väldigt svårt men att du verkligen försöker.

Det är väldigt viktigt hur man som anhörig stöttar personen.

De flesta som är anhörig till en transperson anser inte att könsidetiteten är ett problem. Men självklart finns de vissa som tycker att det är väldigt svårt med en ändring.

 

Tips för er som anhöriga till en transperson

- Använd det rätta namnet. Det kan dröja innan man lär sig det nya namnet men ni får göra det bästa av det. Det är väldigt viktigt att man anger rätt namn då det underlättar personens könsidentitet.

- Använd rätt pronomen. Fråga personen vad den tycker att ni ska använda för pronomen (han, hon eller hen som är könsneutralt). Det är viktigt att ni sedan använder det också. Allt för att personen ska känna att den har stöd från sina anhöriga.

- Undvik eller ändra könande ord. Ändra inte på ord som syster, bror, dotter, son, mamma, pappa, flickvän eller pojkvän. Se till att du matchar personens könsidentitet. För att göra det enkelt kan ni anhöriga börja med att använda könsneutrala ord.

- Påminn andra om att använda rätt namn och pronomen. På så vis hjälper du personen att inte behöva påminna alla i sin omgivning själv.

- Bearbeta dina känslor på annat håll. Det är jobbigt på många olika sätt att vara anhörig till en transperson som kommer ut. Du har rätt att känna dem, men försök att hantera dem när transpersonen inte är i närheten. Det finns vissa RFSL-avdelningar som har stödgrupper för anhöriga till transpersoner och vissa utredningsteam erbjuder också hjälp till anhöriga. Det finns även kuratorer på exempelvis vårdcentraler, ungdomsmottagningar och inom psykiatrin.

- Läs på om ämnet. Genom detta behöver inte transpersonen informera sina anhöriga om sådant de behöver veta. Idagens samhälle kan man ta reda på det mesta själv. Du får gänra fråga personen om de har några lästips.

- Förståelse och respekt är inte samma sak. Även om du inte kan förstå känslan av att vara till exempel transsexuell eller intergender så kan du ändå respektera personens könsidentitet genom exempelvis rätt namn och pronomen.

- Du som anhörig är viktig. Du som anhörig är mycket viktig när personen har kommit ut som transperson. Du ska hjälpa till att bekräfta personens könsidentitet.

 

Källa: http://www.transformering.se/anh%C3%B6rig