Annons:
Etiketttips-och-råd
Läst 21307 ggr
Jess89
2013-02-03 17:44

Anhörig till psykiskt sjuk

Människor mår dåligt av olika anledningar och som anhörig kan de vara svårt och veta hur man ska hjälpa den drabbade.

Som anhörig till en människa som lider av en psykisk sjukdom, kan det vara svårt och veta hur man ska hjälpa den drabbade. När en människa är  psykiskt sjuk visar de oftast inte hur de mår. Därför kan det vara svårt och veta hur dåligt människan egentligen mår. Eftersom att det inte alltid syns så har anhöriga svårt se allvaret i det hela. Många tror att de endast är inne i en svacka som snart går över.

Ibland tror omgivningen att den som säger att den vill dö inte menar det, utan mer vill ha uppmärksamhet. Det är inte fören självmordtankarna leder till handling som de anhöriga verkligen tror personen. Tyvärr kan det då redan vara försent. Det är viktigt att visa för sin vän att man bryr sig om den. Bara några ord kan visa att du bryr dig om människan.

Vad du kan göra som anhörig

Det är väldigt viktigt att känna igen tecken på livskris. Personen vet vet inte alltid hur hon eller han ska be om hjälp, eller tror att ingen vill hjälpa till. Om du har förstårr att någon i din närhet mår dåligt, se till och ha en bättre kontakt med personen. Få personen att göra saker med dig så att den får en kontakt med en människa. Det är viktigt att det finns någon som lyssnar, ge stöd och ge hopp.

Försök och få fram vilka behov människan har. Det viktigaste är att personen äter som den ska och motionerar. Hjälp till med detta om det är möjligt. Försök få personen och prata om sina problem. Ofta hjälper det och få lätta på hjärtat hos någon som lyssnar. Det kan vara svårt att prata om problemen i början men efter ett tag släpper det. Märker du att människan bara drar sig utan och inte vill prata är det läge att skaffa proffessinonell hjälp.

Du som anörig kanske kan följa med eller ringa till läkaren/psykologen. Även den psykiskt sjuka måste klara sig själv under besökt kan det vara skönt och veta att någon väntar på en. Det är viktigt att du inte gör mer än vad du själv klara av. Skulle du säga att personen får ringa dig när som, får du räkna med att det kan ringa vid olämpliga tidpunkter. Om det känns jobbigt säger hellre ifrån då, och säg att personen kan nå dig när det passar dig bättre.

Är du anhörig till en person som har försökt att begå självmord, kan det vara bra att prata med en psykolog. Du som anhörig kan kan nämligen ta på dig skulden för det som hänt. Då är det viktigt att prata ut om det som hänt.
Alla som har självmordtankar försöker inte ta sitt liv. De flesta har bara tankar om att begå självmord. Det är viktigt och visa att de kan få hjälp och stöd av anhöriga.

Sök vård

Det är viktigt att kontakta vården om du misstänker att någon i din närhet är nedstämd och har självmordstankar. Vården ger råd och hjälp och du behöver inte lämna ut någons identitet. Prata gärna med person innan du kontaktar vården. Om det inte går kan du ändå kontakta vården. Om personen inte har någon vårdkontakt vänder du dig till primärvården för att få råd. Kontorstid går det att ringa den vårdcentralen som din närstående tillhör. har personen redan kontakt med en psykiatrisk vård, vänder du dig dit.

**Allvarliga fall
**
I en del fall kan det bli aktuellt att läggas in mot sin egen vilja. Tvångsvård är den sista utvägen, oftast brukar man kunna övertala personen om att frivilligt söka vård. För att få tvångsvård krävs ett vårdintyg. Bedömningen av ett vårdintyg göras av läkare i priminärvården och inom psykiatrin. Kan inte personen själv söka hjälp vid en psykiatrisk akutmottagning, kan hembesök för vårdintygsbedömning göras av priminävårdens beredskapsjour. Beredskapsjouren nås på 08 320 100.

Akuta fall

Ring 112, SOS Alarm om det är en väldigt akut.

Kontakta vårdguiden

Om du behöver mer information om hur du får hjälp med en vårdintygsbedömning kontakta vårdguiden. Den Psykiatriska länsakutmottagningen, länsakuten är öppen dygnet runt och du kan alltid få hjälp där. Du kan även kontakta de här: en akutmottagning, barn och ungdomspsykiatrisk mottagning, psykiatrisk jout och öppenvårdsmottagning eller vårdcentralen du tillhör.

Källa: http://www.vardguiden.se/Tema/Psykisk-ohalsa/Sjalvmordstankar/Anhorig/

Vänliga hälsningar Jessica
medarbetare på socialt stöd & Anhöriga

Annons:
Intehärutandär
2013-02-08 18:06
#1

Det finns också bra sidor för barn till psykiskt sjuka föräldrar att läsa, chatta och spela spel. T ex Kuling. På ÅSS hemsida finns fler länkar om jag inte missminner mig.

Jess89
2013-02-09 14:58
#2

#1 Bra tips!

Vänliga hälsningar Jessica
medarbetare på socialt stöd & Anhöriga

Upp till toppen
Annons: