2013-04-14 20:16 #0 av: Jess89

Här medverkar medlemmar om hur det är att vara anhörig. Den här gången får vi om läsa om Lyllan som är anhörig till en alkoholist.

Vad för sjukdom lider din närstående av?

Min far har varit alkoholiserad sedan jag var 9 år gammal.

Hur har ditt liv sett ut sedan du blev anhörig?

Det har helt klart gått upp och ner. Jag flyttade hemifrån för första gången som 14 åring och slapp på så vis se min far varje dag.

Vad har du gjort för att klara av livet?

Jag flyttade hemifrån tidigt, hade jag inte gjort det så vet jag inte hur jag hade klarat det. Jag har även periodvis inte haft kontakt med min far då det varit för jobbigt, en människa klarar mycket men orkar inte med allt vad denna sjukdom innebär till slut.
Jag har funnits där och stöttat honom de gånger han har gjort seriösa försök till att bli nykter.
Stöd har jag själv funnit hos min syster och mor, vi har alla gått igenom samma sak fast vi hanterar situationen på olika sätt.

Hur ser ditt liv ut idag?

Idag har jag ingen kontakt med min far alls, jag har gett honom många chanser att nyktra till för att börja bygga upp en relation som han under lång tid har förstört. Det är ett otroligt jobbigt beslut men det blir bättre på detta sätt.

Har du fått ut något positivt av att vara anhörig?

Jag har nog ett mer observant beteende till alkohol, jag har även starka principer när det gäller intag av alkohol och dricker väldigt sällan.
Det som inte dödar, det härdar... Detta har väl på något sätt gjort mig starkare som person.