Beroenden och Missbruk

Skada sig själv

2013-05-18 21:50 #0 av: Jess89

En person kan göra sig illa på grund av att den vill fly från jobbiga känslor. Det är lätt att fastna i ett sådant beteende. Det finns hjälp och få om man vill sluta, du måste bara säga till.

Det finns olika sätt att göra sig illa. Du kan göra illa kroppen genom exempelvis använda droger, spela, äta för mycket eller genom sex. En del människor tar större risker än andra. Skadandet kan vara något som lugnar, straff eller ett rop på hjälp. Att någon skadar sig själv behöver inte innebära att personen vill dö. Självskadebeteende är något som alltid ska tas på

Ett sätt och försöka fly från påfrestande känslor

Det kan vara svårt och veta varför man känner ångest, stress, förtvivlan, ilska eller oro. Ännu svårare och veta vad man ska göra med dessa svåra känslor. En del kan känna att ångesten lättar när man skadar sig själv, men ökar sedan. Att göra sig illa gör att problemen blir värre.

Människor har olika skäl till varför de skadar sig. Ibland kan man vara osäker på hur man mår. Då är det viktigt att prata med någon om hur man känner så man kan få hjälp med det som behövs. Eftersom att alla kanske inte har förstått att personen mår dåligt är det bra och säga till.

Skamkänslor är vanliga

Människor som skadar sig skäms över vad de har gjort. Det är även vanligt att man skämms för ärren efter skadorna. Ibland kan ångerkänslan göra att man känner sig sämre än andra.
Många har svårt och prata om sina skamkänslor. Det kan vara så att man håller känslorna inom sig och riktar ilskan mot sig själv. Det kan göra att det dåliga måendet fortsätter.

Självförtroendet påverkas

Att skada sig själv hänger ofta ihop med att man har problem med sin självkänsla. När en person skadar sig själv blir självkänslan sämre. Personen får tankar om att den inte är värd något. Vissa får självmordtankar. Att må dåligt, skada sig, må sämre och skada sig igen skapar en ond cirkel.
Självskadebeteende kan bli som en drog man inte kan vara utan. Personen kan tänka mer och mer på det och tillslut måste personen göra det för att vara känna lugn. Längtan efter att göra sig illa växer och man mår sämre. Man löper då en stor risk för att fastnade i ett självskadebeteende.

Påverkan av andra människor

Det kan vara lätt att påverkas av andra om någon i din omgivning skadar sig, vill du också prova. Personen kanske tror att det kan lösa problemen som hen har. Det är bra om man tänker på hur en själv och vännerna mår. Det är viktigt att inte låtas påverkas av andras dåliga mående och beteende. 

Livet kan alltid bli bättre

När man har hamnat i en jobbig period i livet kan det vara svårt och tro att det kommer bli bättre. Men självklart blir det så, och det är möjligt att ta sig ur ett självskadebeteende. Det finns flera sätt att stärka sitt självförtroende. Du kan få hjälp med detta, och du är inte ensam om detta. Andra har varit med om samma problem och tagit sig igenom det.
Om en person har börjat göra sig illa själv är det mycket viktigt att sluta med beteendet så tidigt som möjligt. Börja med att tala med exempelvis en vän, familjemedlem eller någon annan. Det finns även möjlighet att söka hjälp på vårdcentralen.

Källa: http://www.umo.se/Att-ma-daligt/Skada-sig-sjalv/

Vänliga hälsningar Jessica
medarbetare på socialt stöd & Anhöriga

Anmäl
2013-05-21 10:18 #1 av: Snovit79

Jag har ett till självskade-beteende, som jag har.
Att alltid sätta andra före, att vara (för) omhändertagande för man aldrig fått lära sig att vara sig själv och utvecklas som man själv önskar och drömmer om.
Jag har inte sett att jag också behöver plats och tid för mig själv.
Då jag var liten tog jag hand om mamma och lillebror. Senare blev det vänner och pojkvänner och så son.
För min del klarade jag 32 år innan kroppen och själen kollapsade totalt i nästan apati bl a. Hade jag inte brutit med min mor, så hade jag kört på i mitt beteende och kanske slutat ännu mer illa. T ex stroke eller olycka för man är för trött att hålla den basala uppmärksamheten på topp.

Så detta är också ett självskadebeteende som kan sluta med döden.

Anmäl
2013-07-03 14:25 #2 av: Flashieangel

Jag har tidigare haft grovt beteende av självskada...jag har skurit mig själv, klöst, bränt med cigaretter, stuckit mig med nålar och "tömt" mig på blod och bitit mig själv, slagit med hammare mm mm...

Nu va det ett bra tag sedan jag gjorde något sådant, går i DBT behandling numera och även om det är kämpigt och svårt så funkar det otroligt bra. 

Däremot har jag fått ett annat typ av självskadebeteende...jag kan inte vara stilla, jag måååste göra saker hela tiden, gå o plocka, städa, diska, tvätta mm...fast jag egentligen inte har orken alls. Men gör jag allt de där så "slipper" jag liksom tänka på allt det jobbiga så det har blivit som ett tvångsbeteende. Det är otroligt jobbigt då jag egentligen skulle behöva koppla av mera och "bara va" men de är skitsvårt...så fort jag sitter still kommer alla jobbiga känslor. Har jättesvårt att kliva upp ur sängen på mornarna...de tar emot oerhört mycket, ligger och har ångest för hur dagen ska se ut...alla måsten är jobbiga...o för mig är de mesta måsten...

Vet nog inte egentligen vad jag vill med detta meddelande mer än att kanske skriva av mig...har precis hängt tvätt, skulle behöva städa, damma, dammsuga, torka golv, putsa fönster mm men jag orkar inte just nu, men jag måste ändå göra NÅNTING för annars blir jag galen...

Anmäl
2015-12-30 16:54 #3 av: Mirjah

Hej,
Någon här som kan tipsa om ett föräldraforum för föräldrar som har barn med ångestproblematik och självskadebeteende?
Saknar verktyg att hjälpa min dotter ur det här. BUP är redan inkopplat men deras råd hjälper tyvärr inte.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.