Kroniska / Svåra sjukdomar

Till minne av Kristian Gidlund.

2013-11-04 18:08 #0 av: Snovit79

Kristian föddes 1983 i området Kvarnsveden, Borlänge. I tonåren bildade han och grannarna Victor och Carl Norén popgruppen Sugarplum Fairy. De bestämde sig för att bli bäst i världen tidigt.

De slog igenom med låten Sweet Jackie 2004 som Kristian skrivit. Efter ca 10 år som band, tog dem en paus och Kristian började frilansa som journalist i Stockholm, samtidigt som han studerade multimedia på högskola. Detta skulle han också bli bra på, ja kanske bland dem bästa. 

2011 fick Kristian sin diagnos - magsäckscancer. Det som troddes vara ren utmattning, var något helt annat och idén till en blogg om hans kamp föddes -  "I kroppen min" som kom att följas av 1½ miljoner läsare. 

Första inlägget skrevs 8 mars 2011 och löd; 

 Det finns något jag som jag måste berätta. 

"Jag fick beskedet på en torsdag, strax innan jag skulle äta pannkakor. Men det började långt innan dess. Så klart. Jag ska försöka berätta. Jag ska försöka.

Och redan där misslyckades jag. Har skrivit och raderat alldeles för länge nu. Det här är nog en självisk blogg. Skapad av mig själv. För mig själv. Och om du vill läsa får du gärna göra det. Men det här är mitt sätt att hantera den här situationen. Mitt sätt att tygla det som har tvingat sig in i mitt liv. Som jag måste leva med. Jag hade tänkt berätta hur allt började, hur jag har tänkt sedan den där torsdagen. Jag hade tänkt berätta om vilka känslor som har osat, fräst och dundrat inom mig. Men jag orkar inte vara saklig. Inte vara föredömligt dramaturgisk i berättandet. Inte nu. Kanske sen.

Men det finns något som jag måste berätta. Och om det upprör någon att det var på det här viset som ni fick reda på det, så är jag ledsen för det. Förlåt. Men ingen är mer upprörd över det här än jag. Jag lovar. Det finns något som jag måste berätta. Jag har cancer.

Allting har förändrats. Imorgon börjar min cellgiftsbehandling. Och den där torsdagen åt jag mina pannkakor kalla".

Efter behandling, verkade cancern gått tillbaka, men 2013 var det ett faktum; Kristian skulle inte överleva sin cancer.


Söndagen den 8 september 2013 skrev Kristian sitt sista inlägg;

Närmare nu

"Vår berättelse närmar sig sitt slut. Och vår figur klamrar sig fast på vrakets krutdurk på det öppna havet. Molnen hopar sig. Från och med nu blir allt han skriver korta fragment som han ristar in i tunnans trä."

Tisdagen den 17 september strax före klockan 15 tystnade Kristians penna. Kampen har varit hård och på alla sätt ojämn - så löd en del av sista inlägget i bloggen skrivet av familjen. På lördagen skulle han nått sin 30 års dag som en popstjärna, journalist och genuint omtyckt man. 

Hans blogg var välbesökt då han var den förste kändisman, som öppet skrivit om sina innersta tankar och sorg på ett väldigt vackert poetiskt vis. Barnen han aldrig skulle få, resor han aldrig skulle kunna göra, kvinnor han aldrig skulle få dela sitt liv med, misstag han aldrig skulle få chansen att göra. 

Kristian var produktiv in i det sista. Han var sommarvärd i P1 den 30 juni, som blev väldigt omtalat. Boken med första delen av bloggen och extra test gavs ut i namnet I kroppen min - Resan mot livets slut och alltings början. 

Vecka 46,  2013 ska en sista del komma ut postumt; I kroppen min - Vägsjäl

Med Kristian dog även Sugarplum Fairy. Dem skulle göra en spelning i Borlänge med broderbandet Mando Diao i Augusti 2013, men Kristian var för sjuk - och resterande bandmedlemmar avstod. 


Kristian hade planerat sin begravning noga. Den skulle vara i Norra Griftegården som ligger ett stenkast från barndomshemmet, men då det skulle komma många sörjande så flyttades den till Dalarnas Domkyrka - Stora Tuna kyrka i södra Borlänge. Ca 200 sörjande deltog och nära och kära sjöng och spelade den 12 oktober. Kristian begravs på Norra Griftegården, nära mor och far.

Kristian *21 September 1983 d 17 september 2013

Källfakta och länkar;

Information om  magsäckscancer.

En mormors berättelse om Kristian. 

Bloggen

Första boken - I kroppen min - resan mot livets slut och alltings början

Andra boken, där man också finner Emma S bilder - I kroppen min - Vägsjäl.

Sommarprogrammet att lyssna på.

I tv-soffan hos Jenny Strömberg, tv 4.

Om Sugarplum Fairy.

Foton tagna av Emma Svensson och Karin Diffner
Anmäl
2013-11-04 22:30 #1 av: Jess89

Bra skrivet och en intressant artikel!

Vänliga hälsningar Jessica
medarbetare på socialt stöd & Anhöriga

Anmäl
2013-11-07 19:37 #2 av: Snovit79

Emmas utställning i Borlänge har nu dragit in 75.000 kr till cancerfonden. Hon har packat ned nu för utställning i Stockholm 22-24 november. Det nya målet är 200.000 kr. En del av intäkterna för hans böcker går också till cancerfonden.

Mer kan man läsa här

Anmäl
2013-12-19 18:17 #3 av: julklappen

Läste Kristians bok i dag. och den gav mig både rysningar,vemod och respect för denna man som sorgligt nog inte finns med oss här på jorden(kroppligen) längre.  Vila i frid Kristian. Sänder en styrkekram till hans föräldrar och bror./monika svensson.

Anmäl
2014-02-27 08:48 #4 av: Snovit79

För Er som missade Kristian i Jills Veranda igår, finns chansen på svt play.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.