Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

Presentationer Hälsningar Kontakt sökes Allmänt ¤ Livshotande sjukdomar ¤ Kroniska sjukdomar ¤ Psykiska sjukdomar -- Suicid - Självmord ¤ Funktionsnedsättningar -- ADHD/ADD -- Asperger och autism ¤ Missbruk och Beroende -- Alkohol -- Narkotika ¤ Mobbning, konflikter och gräl ¤ Våldtäkt & Incest ¤ Att vara anhörig till... ¤ Övrigt Anhöriga ¤ Positivt i livet ¤ Negativt & Jobbigt ¤ Berättelser ur livet ¤ I livets slutskede och tiden efter ¤ Minneslunden ¤ Lagar & Regler ¤ Hjälpmedel och stödinsatser ¤ Tips och råd ¤ Böcker och övrig media ¤ Dikter ¤ Undersökningar ¤ Lekar och tävlingar [OT - ] Utanför ämnet Om sajten & IFokus Om andra sajter
¤ Hjälpmedel och stödinsatser

Några tips från Silviahemmet

2016-12-31 11:28 #0 av: Eda

Foton: Svedin Rehabs hemsida

Såg ni TV-programmet ”ÅRET MED KUNGAFAMILJEN 2016”? Där visades när Drottning Silvia besökte Silviahemmet varvid hon bl.a. nämnde att det är bra om sittringen på toaletten och ev. handtag har en avvikande färg för att dementa skall hitta rätt. Att ha en röd toasits och ifall man har ledstänger ha dem lindade med röd tape kan också vara till hjälp vid synnedsättning.

Ett annat tips drottningen nämnde var att det ofta är bra att undvika speglar alternativt sätta gardiner framför speglar där gamla dementa personer vistas.
 
Jag minns t.ex. när jag åkte hiss med min dementa 90-åriga mamma där det fanns en spegel och hon undrade ”vem är den gamla kvinnan jag ser”? Det beror på att många äldre dementa inte kommer ihåg att de är gamla utan bara kommer ihåg sitt yngre jags utseende och att det bara leder till problem och ledsamheter om någon upplyser personen vem det faktiskt är som syns i spegeln. 

OBS! Jag erhåller ingen provision eller ersättning från de butiker jag länkar till och butikerna har gett mig tillstånd att lägga ut deras bilder.

Handikapptips har tips på hjälpmedel & aktiviteterKLICKA HÄR
👗Textilochtips har tips på kläder & handarbeten vid rörelsehinder.  KLICKA  HÄR  

 Bloggarna är ideella och har ingen ersättning från butiker.  - Gilla gärna! 🌺

Anmäl
2016-12-31 12:05 #1 av: Maria

Jättebra och viktigt.

En gammal arbetskamrat till mig skrev en avhandling om just färger och demens. Mycket spännande.

http://www.demenscentrum.se/Arbeta-med-demens/Metoder-och-arbetssatt/Mat-och-maltid/Hitta-ratt-med-hjalp-av-farg/

/Maria

 

Anmäl
2016-12-31 12:22 #2 av: Eda

Det är en bra artikel!
Tack Maria för tipset!

Handikapptips har tips på hjälpmedel & aktiviteterKLICKA HÄR
👗Textilochtips har tips på kläder & handarbeten vid rörelsehinder.  KLICKA  HÄR  

 Bloggarna är ideella och har ingen ersättning från butiker.  - Gilla gärna! 🌺

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.