Allmänt

Problem med kontanter

2019-09-12 21:16 #0 av: Caeli

En äldre släkting får hjälp av hemtjänsten med bland annat inköp. Enligt kommunens regler hämtar personalen pengar och inköpslista för att sedan komma tillbaka med varor, växel och kvitto.

Problemet är att man mer eller mindre tvingar de äldre att förvara pengar i hemmet samt att gå till bankomaten och ta ut. Till saken hör också att det här är en storstad där det känns väldigt otryggt att som gammal gå till automaten och anhöriga bor tyvärr alldeles för långt bort för att kunna hjälpa till.

Man läser ofta om hur äldre utsätts för brott i samband med uttag och kontanthantering och att de inte hänger med i utvecklingen mot det kontantlösa samhället. Men här tvingas de ju av kommunen i motsatt riktning och att använda riktiga pengar!

Är det vanligt att hemtjänsten bara tar kontanter vid inköp eller hur löser man det på andra ställen i landet?

10% av livet är underbart, 10% är svårt, 80% är vad du själv gör det till.
Anmäl
2019-09-12 23:15 #1 av: Åsa S

Tror det är rätt vanlig jobbar i butik och det händer att det handlas till äldre och ofta har de ett kuvert med pengar för varje person de ska handla åt så de köper och stoppar ner kvitto + de pengar som blev kvar i respektive kuvert. Undrar hur man annars ska kunna lösa det man får ju inte ge ut koden till nån annan det brukar stå i infon från banken att de inte ersätter stulna pengar ifall man gett ut koden till nån annan så handla på kort är ju inte så lätt ifall det är mer än 200kr som ska handlas för

Anmäl
2019-09-13 01:09 #2 av: Lia

I Skåne I staden min mormor bor har hämtjänsten tillgång till ett ica-kort där de gamla har pengar. Det förs över tillräckligt varje månad automatiskt från hennes vanliga konto, och så har de någon typ av egen kod för att kunna handla åt henne. Mycket smidigt. Sen redovisas såklart vad de handlar för med kvitton osv.

Söker du vänner? Klicka här!

Borderline & Depression & Goth & IBS & Social ångest & Vänskap Gapskrattar

Anmäl
2019-09-13 18:29 #3 av: MonicaLagerquist

När min svärmor hade hemtjänst i Solna så var det ICA-kort som gällde

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2019-11-03 23:09 #4 av: Rovfisk

Samma system som skrivs i #2 har hemtjänsten i Sundsvall. Jättebra och smidigt.

Tyvärr så har det försvunnit kontanter från pensionärena, oftast om de inte är riktigt klar och redig. Lätt att smussla undan.

Tror det mesta som har försvunnit över tid för en enda brukare är näst intill 10 000. Så kontanthanteringssystemet är inte tillåtet här.

*Sajtvärd på Akvariefisk,,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)
*Stödjer debatt ifokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.